Ha érdekelnek kiadványaink és érdekességeink, iratkozz fel leveleinkre.
A feliratkozóknak automatikusan küldjük a Dió Magazin digitális kiadását, mely minden hónap első napjaiban jelenik meg.

A Banh Chung eredete - Vietnami legenda

A Banh Chung eredete

Fordította: Dr. Gion Gábor
Terebess Ázsia E-Tár

Vietnam északi részén, évszázadokkal ezelőtt még a Van Lang királyság állt. Van Lang első királyának fia Hung Vuong néven uralkodott. Egymás után három felesége is volt, mindegyiktől született egy-egy fia.
Az első házasságából származó fiú, Long megházasodott, és egy Kim nevű lány lett a felesége. Kim azonban szemtelen, kihívó és nagyon féltékeny teremtés volt.

A második házasságból született fiú, Ho, akinek felesége Ngoc lett. Azonban ez az asszony is meglehetősen rendetlennek, és élesnyelvűnek bizonyult.
Hung Vuong harmadik felesége korán meghalt. Van nevű fia anyai nagyanyjával élt egy kis faluban, és földjeiken gazdálkodtak. Eleinte csak fákat vágtak ki, és égettek el, hogy földművelésre alkalmas területeik legyenek. Később a megtisztított földeken zöldségeket termesztettek. Hamarosan megtakarított pénzükön még bivalyokat is tudtak vásárolni. A föld megmunkálásában az állatok nagy segítségükre voltak, nélkülük aligha tudtak volna megélni. Szabadidejében Van még halászni is eljárt. Tapasztalt nagyanyja segítségével sikerült megházasodnia. Felesége Xuan, falubéli, keményen dolgozó, okos fiatalasszony volt. A fiatal házaspár a falusi emberek átlagos, de boldog életét élte.

Évek múltak el, és egy szép napon Hung Vuong behívatta őket a királyi udvarba. Van és Xuan nagy gondban voltak. Hogyan teremtsék elő az utazáshoz szükséges pénzt? El kellett adniuk a bivalyokat, hogy elutazhassanak a király színe elé. Meglepetésükre a díszes-fényes termekben találkoztak az idősebb testvérekkel, azok feleségeivel, akik drágakövekkel kirakott elegáns ruhákban jelentek meg a király színe előtt. Van és Xuan igen nagy zavarban voltak. Nem voltak olyan gazdagok, hogy gyönyörű ruhákban érkezzenek a király elé. Mindenki kigúnyolta és lenézte őket, mivel a királyi udvarba egyszerű, falusi öltözékben mentek.
Azonban a többiekkel ellentétben az öreg király nagy szeretettel fordult Van, az árván maradt fiú felé. Hung Vuong ötven évet uralkodott már, az idő is megtette a magáét, és a király arra gondolt, hogy ideje utódot választani. Azonban nem tudta eldönteni, melyik fiára hagyja a trónt? Hosszas gondolkodás után azt találta ki, hogy az a fiú lesz az utódja, akinek a felesége a legízletesebb ételt készíti el neki.

Az idősebb fiúk feleségei megörültek, amikor meghallották a feltételeket. Biztosak voltak abban, hogy kettejük közül kerül ki a következő királyné. Magabiztosan láttak neki a munkának, ügyességükben senki nem kételkedett. Van és Xuan újra elkeseredett, hiszen tényleg olyan szegények voltak, hogy drága, finom ételekre sosem nem futotta pénzükből.
Azonban egy éjjel Van álmában megjelent halott édesanyja. Tudtára adta fiának, hogy ha úgy cselekszik, ahogy tanácsolja, az övé lehet a trón. Van édesanyja szerint elég lenne, ha édes rizsből készítenének egy különleges süteményt. Ennek a süteménynek négyszögletesnek kellett lennie, egy kevés hússal megtöltve, és zöld levelekbe csavarva főzzék meg. A négyszög alak jelképezte volna a Földet, ugyanis akkoriban a Földet négyszög alakúnak gondolták.
A házaspár elhatározta, hogy követik Van édesanyja álombéli tanácsait. Elkészítették a húsos süteményt, és cserépedényben megsütötték.
A megjelölt napon a két testvér, valamint Kim és Ngoc feltálalták a királynak a saját maguk által készített drága étkeket. Azonban a király nem talált az ételekben semmi különlegeset. Ezután Van és Xuan tálalta fel négyszög alakú süteményeit. A király arca felderült, és egészen izgatott lett, amikor belekóstolt a finom süteményekbe. Hát még akkor, amikor rájött a sütemények formájának jelentésére. Kezét kinyújtotta Van felé, és őt jelölte meg utódjának. Van nagylelkűen bátyjainak is előkelő rangokat adott az udvarnál.
Az édes rizsből készült sütemény (Banh Chung) egyike lett azon hagyományos ünnepi ételeknek, melyeket Vietnamban a Tet alatt készítenek és tálalnak fel.

Petőfi Sándor - Anyám tyúkja
A bétel legendája - Vietnámi legenda

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 28. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.meseld.hu/

Grafika
Kedvenc mesejelenetek

Ha itt az oldalainkon olvasgatás közben megtetszett egy részlet és szívesen látnád a szobád falán, ne habozz szólni, mi megrajzoljuk!

Szórakozás
Dió Magazin

Gyere és olvasd el a legújabb számunkat! Sok mese, vers és még több ismeretterjesztő olvasmány

Szobai dísz
Poszter mesehősökből

Válaszd ki kedvenc részedet egy meséből és mi megrajzoljuk neked! A végeredmény, akár poszter is lehet, amit nyomtatva szállítunk neked.

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider
Ha érdekelnek kiadványaink és érdekességeink, iratkozz fel leveleinkre.
A feliratkozóknak automatikusan küldjük a Dió Magazin hónap első napjaiban megjelenő aktuális PDF számát.